Press "Enter" to skip to content

De norske fjordene

De norske fjordene og den fine naturen er noe av det viktigste Norge blir assosiert med, og det finnes totalt over 1000 fjorder i dette vakre landet. De mest populære fjordene finner vi på Vestlandet, og i 2005 ble nettopp dette fjordlandskapet innlemmet i verdensarvlisten til UNESCO (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon). Grunnen til dette var skjønnheten til naturen og fjordene, at det var lite antydning til menneskelige påvirkninger, og det utrolig store naturmangfoldet. Den største av fjordene er Sognefjorden, og denne strekker seg over hele to hundre kilometer.

Fjordene på Vestlandet

Blant Vestlandets fjorder er en av de mest populære Geirangerfjorden, som vi finner på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Denne vakre fjorden er omringet av fjell, fossefall, og grønn natur, og er en av fjordene på UNESCOs verdensarvliste. I tillegg blir ofte Geirangerfjorden listet opp som et av verdens mest spektakulære steder. De fantastiske omgivelsene utviklet seg under den siste istiden, hvor isbreene formet fjellene og fjordene. De mest kjente fossene i Geirangerfjorden er De syv søstrene, Friaren og Brudesløret.

Når man reiser til Geiranger burde man også dra for å oppleve Trollstigen, som er en svingete og bratt veg. Dette er en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Veien er omringet av fjell og nydelig natur, men det er ingen tur for de med høydeskrekk.

Hardangerfjorden er den nest lengste fjorden i Norge, og strekker seg over 183 kilometer. Fjorden ligger i Hordaland, og er en av de fire store stedene for lakseoppdrett i verden. Langs Hardangerfjorden finner vi et veldig populært turistmål – nemlig Trolltunga. For å komme seg til denne steinformasjonen må man ta seg en gåtur på seks timer hver vei, men utsikten er helt klart verdt det.

Aktiviteter og turistmuligheter

Det er ikke bare turister som kommer for å nyte utsikten over de norske fjordene. Mange nordmenn benytter gjerne ferien til å reise rundt i eget land for å gå i fjellene og oppleve den fantastiske norske naturen. Kajakk og cruise er eksempler på to veldig populære aktiviteter som benyttes av både turister og nordmenn for å oppleve de fantastiske fjordene. I tillegg er det så klart mange populære fjellturer, eller spaserturer man kan ta for å oppleve den fine naturen og de majestetiske fjordene. Mange av disse turene kan man også sykle dersom man heller foretrekker det. De største fjordene som for eksempel Geirangerfjorden og Hardangerfjorden har også museer hvor man kan ta turen innom dersom man ønsker det.